Sukuseuran 20-vuotisjuhla kesällä 2005

 


Hintikka-suku vietti 20-vuotisjuhlaansa Konnevedellä 31.7.2005. Juhlapaikaksi valittiin Konnevesi, koska sukumme kantaisä oli asettunut asumaan alunperin juuri Sydänmaahintikan tilalle, joka sijaitsee nykyisen Konneveden kirkonkylän alueella. Tila on nykyiseltä nimeltäänkin Hintikka, mutta se ei ole enää ollut 200 vuoteen Hintikoiden omistuksessa.


Juhlapäivän vietto aloitettiin juhlajumalanpalveluksella Konneveden kirkossa. Hartaiden kirkonmenojen aikana suvun jäsenet pyysivät yksin ja yhdessä Niilo Hintikan johdatuksella siunausta työlleen Hintikka-suvun piirissä. Kirkonmenoissa avustivat Matti Hintikka ja Pasi Hintikka.


Kirkosta juhlaväki siirtyi Konneveden keskustaan, missä meillä oli ilo nähdä jo parin vuoden ajan suunnitteilla ollut muistokivi. Kunniapuheenjohtajamme Eino Hintikka piti muistokiven paljastuspuheen, jossa hän kertoi Hintikoiden vaiheista ja kiven merkityksestä sukumme jäsenille. Me Hintikat olemme kiitollisia, että Hintikka-talon nykyinen isäntäväki suhtautui myönteisesti hankkeeseemme ja saimme suvun entisiltä Sydänmaahintikan mailta tarkoitukseen sopivan kiven. Hintikka-suku kiitti Jaana ja Eero Harlinia samoin kuin Konneveden kuntaa, joka osoitti paikan sukumme muistomerkille, johon kiinnitettyyn muistolaattaan kirjoitetun tekstin luki meille kunniajäsenemme Pekka Hintikka. Kiviasian kimpussa olivat ahkeroineet sukumme jäsenistä erityisesti Paavo, Eino, Jaakko ja Tapio Hintikka.

Juhlapäivän vietto jatkui Konnevesi-salissa, missä heti ruokailun jälkeen alkoi 20-vuotisjuhla. Hintikka-suvun puheenjohtajan Kalevi Oksasen avaussanojen ja tervetulotoivotusten jälkeen saimme kuulla Konneveden kunnanhallituksen puheenjohtajan Pekka Pynnösen ja Konneveden Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajan Reijo Rantasen tervehdykset juhlivalle yhdistykselle.


Kunniapuheenjohtaja Eino Hintikka oli kerännyt kattavan historiikin sukuseuramme 20-vuotistaipaleelta. Eino Hintikka muisteli lukuisia ympäri Keski-Suomea pidettyjä sukukokouksia. Hän kertoi meille sukuneuvostojen jäsenet ja tärkeimmät kokouksien sekä niiden yhteydessä pidettyjen sukujuhlien asiat ja ohjelmat. Kuulijat saivat jälleen kerran muistiinsa juhlapäivien kohokohdat.


Olimme saaneet juhlapuhujaksemme Jyväskylän yliopiston tutkijan Kustaa Vilkunan, joka erittäin mielenkiintoisella tavalla kertoi meille Konneveden asutuksen historiasta. Vaikka sukumme jäsenet ovatkin nykyisin sitä mieltä, että Matti Hintikka tuli Rautalammille Pälkäneen pitäjästä, Kustaa Vilkuna heitti ajatuksen siitä, että olisiko Matti voinut lähteä aikanaan Keski-Suomeen Kokemäen pitäjästä.


Hintikka-suku järjesti juhlavuoden kunniaksi myös kirjoituskilpailun. Kilpailu tuotti mukavan lisän Hintikoiden historiaan, joten meillä oli iloinen mieli, kun palkitsimme ansioituneet kirjoittajat. Yleisessä sarjassa 1. palkinnon sai Toini Turpeinen, 2. palkinnot Kaisu Hintikka ja Martti Hintikka, 3. palkinnon Kaarlo Tossavainen. Nuorten sarjassa jatettiin kaksi ensi palkintoa, toinen Olli-Antti Hintikalle ja toinen Pauli Hintikalle. Lisäksi Kaisu Hintikka ja Martti Hintikka saivat myös kirjapalkinnon.


Asiapitoisten esitelmien lomassa saimme nauttia myös Suolahden kansanpelimannien musiikkiesityksistä. Kuulimme jälleen mielihyvää tuntien myös oman sukumme piirissä vaikuttaneen tunnetun kansanpelimannin Matti Hintikan sävellyksiä. Hiljennyimme myös kuuntelemaan runonlausuntaa, jota meille esittivät herkästi Leena Hänninen ja Meri-Tuulia Taipale.
 

   Pelimannit vauhdissa.                                                                       Juhlaväkeä salissaPäätössanoissaan puheenjohtaja Kalevi Oksanen kiitti edellä mainittuja juhlapäivän esiintyjiä sekä lisäksi ohjelman suunnittelijoita ja toteuttajia. Merkkivuoden juhlaohjelman suunnitteli ja toteutti toimikunta, johon kuuluivat puheenjohtajana Anna-Maija Hintikka sekä jäseninä Marjo Taipale, Eino, Jaakko, Heikki ja Pekka Hintikka. Juhlapäivän ruokailu toteutettiin Pirkko Hintikan suunnitelmien mukaisesti. Esillä olevan valokuvanäyttelyn päävastuu lankesi alunperin Veikko Hintikalle, mutta hänen loukkaantumisensa siirsi toteutuksen lopulta Jaakko, Pirkko ja Tapio Hintikan harteille.


Konnevedellä pidetyssä juhlassa me Hintikat katsoimme monen ohjelmanumeron muodossa menneeseen. Arjen tullessa suuntaamme katseemme myös tulevaan. Sukuseurallemme on edessään monta haastetta: Niistä vaativin on uuden sukukirjan aineiston keruu. Juhlassa palkitut hienot ja mielenkiintoiset kirjoitukset ovat oivia esimerkkejä tarinoista, joita tarvitsemme sukukirjaa varten, sillä kirjassa on tarkoitus kertoa Hintikka-sukuun kuuluvien sukulaistemme henkilötietojen ohella Hintikoiden tarinaa, ihmisten elämää ja kohtaloita, erityisesti 1900-luvulla. Siinä meillä riittää yhteistä puurtamista pikäksi ajaksi. Muistokivi Konneveden keskustassa tulee olemaan Hintikka-suvun yksi kiintopiste toivottavasti lukuisten sukupolvien ajan sukumme historiaa tutkiville ja siitä muuten kiinnostuville. Hintikat, kun käytte Konnevedellä, käykää oman sukunne muistomerkillä.


Kalevi Oksanen

Hintikka-suku r.y:n puheenjohtaja vuosina 2002-2012

 Yllä kuvia juhlavieraista.Muistokiven paljastus alkaa, airuina Meri-Tuulia Taipale ja Jani Hintikka

Muistokiven paljasti kunniapuheenjohtaja Eino Hintikka

Muistolaatan tekstin luki kunniajäsen Pekka Hintikka apunaan kunniajäsen Helvi Ritvanen

Juhlaväkeä pihalla